Verbeterpraktijkdag bij Maruna, een impressie | Maruna
dec 20

Verbeterpraktijkdag bij Maruna, een impressie

Een vruchtbare combi van inhoud en gezelligheid

Eens per maand, afwisselend op vrijdagen en woensdagen, is er veel reuring bij Maruna op kantoor. Tijdens de Verbeterpraktijkdagen komen Green Belts en Black Belts ‘in opleiding’ examen doen, en geven presentaties. Maruna-coaches houden spreekuur en ook is er een workshop over een Lean- of Six Sigma-onderwerp. Bij de uitgebreide lunch, de borrel en in de wandelgang wordt bovendien heel wat genetwerkt.

Kalle du Bois heeft net zijn theorie-examen Green Belt gedaan. ‘Ik heb veel op moeten zoeken omdat ik niet meer wist hoe het precies zat’, zegt hij, ‘mijn voorbereiding was niet super. Drie uur schrijven is ook best veel.’ Robbert Leenheer, die net een sessie met zijn coach heeft gehad, mengt zich in het gesprek. ‘We zijn niet meer gebouwd op met-de-hand-schrijven’, zegt hij. ‘Bij het Black Belt-examen moet je zelfs vier uur schrijven, ik kreeg er een ongelofelijk lamme hand van!’

Heeft Kalle een voldoende?

Na één uur en driekwartier van zijn examen was Kalle pas bij vraag 3. ‘Toen moest ik wel opschieten om alles te beantwoorden. Bij de meerkeuzevragen aan het einde heb ik een snelle keuze gemaakt.’ Toch verwacht de projectleider Continu Verbeteren van Hessing Supervers BV dat hij het wel gehaald heeft, en die boodschap brengt hij ook aan het bellende thuisfront. ‘Ik moet 65 van de 100 punten halen voor een voldoende’, vertelt hij bij een bak koffie. ‘Mijn collega heeft onlangs 78 punten gehaald.’ Lachend: ‘Als ik het beter heb gedaan dan hij, zal ik dat wel een paar keer laten vallen op de werkvloer. Een beetje concurrentie is gezond.’

Statistiek is ineens begrijpelijk

Zijn achtdagen durende Green Belt-opleiding vond hij interessant, vertelt Kalle. ‘Ik heb mensen leren kennen van heel andere bedrijven: uit de high tech-industrie, farmacie, zuivelindustrie, de matrassenbusiness, de zorg en er was een jachtenbouwer bij. Het was heel leerzaam te zien hoe zij bepaalde problemen bekijken en oplossen. De theorie uit de opleiding geeft me handvatten om mee aan de slag te gaan. De stof is met enthousiasme gebracht door de docenten, Remko Kruisbeek en Paul Janse. Ik vind het heel fijn om die methodiek en structuur in te kunnen zetten. Op school begreep ik nooit iets van statistiek. Maar zoals Remko het uitlegt, is het allemaal heel begrijpelijk. De materie heeft nog meer dan genoeg geheimen voor mij, maar ik kan het in elk geval toepassen!’

Een leuk netwerk dankzij de opleiding

Zijn opleiding was niet alleen serieus, hij heeft ook veel plezier gehad, geeft hij aan. ‘Ik ben mee geweest met de excursie naar de Porschefabriek in Stuttgart, dat vond ik het leukst’, blikt hij terug. ‘Niet vanwege de Porsches, maar vanwege de processen die we konden bekijken in de fabriek. Tijdens de reis heb ik veel kunnen sparren met mensen die met Lean en Six Sigma bezig zijn. Ik ben echt wel bekeerd tot Lean en Six Sigma en wil doorgaan voor mijn Black Belt. Behalve het diploma dat ik hopelijk vandaag heb gehaald, heb ik een heel leuk netwerk overgehouden aan mijn opleiding.’

Hoe eerder examen, hoe beter

Examinator Wim Hoogbergen loopt langs. Een examen is hard werken, beaamt bij, maar als mensen zich goed voorbereiden, moet het wel lukken. ‘Toch: een examen is altijd spannend. Wij proberen Belts te motiveren snel na de klassikale training op te gaan voor hun examen. Hoe verser de stof in hun geheugen zit, hoe beter het doorgaans gaat.’

Als ervaren examinator kan hij vaak wel aan de gezichten aflezen of het een succesvol examen wordt. ‘Ik loop altijd even met de kandidaat mee naar buiten om kort na te praten’, zegt hij, ‘want ik voel me bij elke Belt betrokken. De meesten zijn opgelucht als het voorbij is.’ Wim maakt zich snel uit de voeten; zijn examenkandidaten wachten.

Voortreffelijke lunches op het landgoed

Terwijl Jim Wissels aan de koffietafel filosofeert over de toekomstplannen van Maruna, meldt Femke Iemenschot zich. Zij is procesanalist bij Canon en komt haar eindpresentatie doen voor haar Green Belt. Van tevoren pikt zij de lunch met andere Belts en een workshop mee. ‘De lunches hier zijn echt voortreffelijk’, zegt ze met rollende ogen. ‘Tijdens de opleidingsdagen heb ik daar erg van genoten.’ Uit alle hoeken van het Maruna-kantoor komen ze tevoorschijn om mee te lunchen: medewerkers, stagiairs en Belts in alle kleuren.

Je moet er even voor naar buiten, voor de lunch. In een apart gebouw op landgoed Arnhems Buiten waarop het Maruna-kantoor ligt, serveert de Kookplaats een biologische lunch, bereid met streekproducten. Terwijl het gezelschap aan een grote tafel eet, praat en lacht, scheert buiten een grote roofvogel langs de ruiten heen en weer. ‘Een buizerd’, weet Robbert.

Contact, inspiratie, uitleg en coaching

Het is een pittige klim, van de Kookplaats terug naar Maruna. Onderweg heeft programmamanager Judith Rook van Maruna nog adem over om uit te wijden over het hoe en waarom van de Verbeterpraktijkdagen. ‘Wij hadden de wens meer contact te hebben met de Belts, en bij de Belts bestond de behoefte aan inspiratie, nadere uitleg en coaching. Tijdens de Verbeterpraktijkdagen komt dat allemaal samen. Als de Belts naar huis gaan hebben ze weer nieuwe energie en ideeën om een volgende stap te zetten in hun verbeterproject. Wie wil, kan komen. Deelname kost niets, je moet het alleen even aangeven als je mee wilt lunchen.’

Walk the process!

Trainer Jasper van ’t Hoff neemt de groep ’s middags mee in een workshop Value Stream Mapping, oftewel ‘waardestroomanalyse’. Cathelijne van Duren heeft net haar examen Black Belt gehad, zegt dat ze de uitslag met vertrouwen tegemoet ziet, en schuift onvermoeibaar aan bij de workshop.

Jasper maakt groepjes met Black Belts en Green Belts, die zich samen buigen over het probleem van Maruna’s Carmen Walravens: Hoe ziet het proces van het maken van een leertraject er eigenlijk uit? ‘Bij Value Stream Mapping gaat het erom van rechts naar links door een proces te wandelen, dus in de omgekeerde volgorde’, legt Jasper uit. ‘Walk the process! Het is een strategische tool die duidelijkheid schept.’ Vervolgens kun je bepalen waar de verstoringen zitten die effect hebben op de waarde. En uiteindelijk ontwerp je samen het ideale proces. ‘Focus op de hoofdzaken!’, roept Jasper als een groepje de neiging heeft in de ‘define’-fase al ‘waaromvragen’ te stellen.

Een muur vol indrukwekkende flipovervellen

De content is leerzaam, ook voor wie nog niet zo thuis is in de materie. Want ook beginners blijken goede vragen te kunnen stellen. De workshop resulteert in indrukwekkende flipovervellen op de muur. Waarbij tweedejaars opleidingskunde Kim, die net begonnen is aan haar stage bij Maruna, heel handig blijkt te zijn met gele, blauwe en roze post-it’s. Carmen maakt er foto’s van. ‘Bedankt, mensen, hier kan ik wat mee!’, zegt ze enthousiast.

Een sneller en efficiënter proces

Aan het einde van de middag presenteert Femke de resultaten van het project dat ze in het kader van haar Green Belt-opleiding heeft aangepakt. Ze concentreerde zich op het elimineren van processtappen die geen waarde toevoegden. Ze laat zien hoe ze voor haar werkgever, Canon, een sneller en efficiënter proces heeft gerealiseerd. Zij heeft kosten weten te reduceren en het proces verbeterd. ‘Ik ben blij’, constateert zij tevreden met haar ingelijste certificaat in de hand, nadat coach Jasper haar de Green Belt heeft omgeknoopt. Operations director van Canon Business Services Michael Kusters, die aansloot bij de presentatie van Femke, is ook blij. ‘Als leidinggevende wil je nu eenmaal graag resultaten zien van een opleiding’, knikt hij.

Tot slot: borrel met hapjes

Nadat ook Philip Delger, process engineer van Photonis, zijn Green Belt heeft gekregen van coach Remko, is het programma voorbij. Wie weg moet, moet weg, maar de rest blijft. Binnen is het nog lang gezellig bij de borrel, met lekkere hapjes van de Kookplaats. Buiten vliegt de buizerd heen en weer, op zoek naar zijn eigen lekkere hapjes.

Ook een keer naar een Verbeterpraktijkdag? Meld je aan bij Carmen Walravens en wees welkom.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.