Canon - Maruna

Canon

‘Verbeteren kan altijd’

In de zomer deed Femke Iemenschot, Proces Analist bij Canon, al haar theorie-examen voor de Green Belt bij Maruna. Toen kwam het aan op toepassing in de praktijk, en dat vond ze best lastig. Toch is het haar gelukt op de werkvloer een besparing te realiseren van meer dan een halve ton. De Green Belt, die ze inmiddels heeft ontvangen, heeft ze meer dan verdiend!

‘Laat ik voorop stellen dat verbeteren altijd kan. Maar ik vond het best lastig om de Six Sigma-theorie, die toch voortkomt uit de industrie, toe te passen in dienstverlening waar je niet altijd over exacte data kunt beschikken. Ik heb me lang afgevraagd wat ik ermee kon, voor ik mijn weg erin vond.

Onze dienstverlening is niet standaard, en onze processen zijn dat ook niet. Wij hebben weinig harde data tot onze beschikking. Van oudsher is Canon meer gericht op Lean dan op Six Sigma, en ik begrijp nu waarom.

Het selecteren van een project was een traject van vallen en opstaan. Ik heb me uiteindelijk gefocust op een ‘end-to-end-proces’ op locatie: opdrachten van de afdeling Print, van binnenkomst tot facturatie. Harde data had ik dus weinig, want het maakt nogal uit of je één blaadje print, of een heel boekje. Ondanks dat ben ik erin geslaagd het proces te verbeteren door het in kaart te brengen en de stappen te elimineren die geen waarde toevoegden.

Bij het doen van mijn project heb ik uitgebreid gebruikgemaakt van de handige structuur en uitleg die ik aangereikt kreeg tijdens de opleiding bij Maruna. Ik herkende de statistiek wel vanuit mijn studie Internationale Bedrijfskunde, maar mijn kennis was weggezakt. Maar kennis blijkt gewoon terug te komen als je het gebruikt en nu vind ik het veel leuker omdat ik het meteen kan toepassen in mijn werk als Proces Analist. Ik kan er nu echt wat mee!

De opleidingsdagen vond ik erg leuk, en afwisselend qua opdrachten en theorie. De docent, Remko Kruisbeek, is kundig en vaardig en geeft les op een prettige manier. Het ware lange dagen, maar geen vermoeiende dagen. En de lunch vond ik elke dag weer fantastisch.

Als het past bij je organisatie en bij de rol die je hebt, is een Green Belt-traject heel waardevol. Zelf ben ik heel tevreden, en blij met mijn certificaat. Ik kan Maruna zeker aanraden als opleider.’