Minder tijd en minder middelen: tóch meer output en omzet!

Al jaren is farmaceut MSD Animal Health een belangrijke partner van Maruna. Wij zijn ‘hofleverancier’ op het gebied van Six Sigma trainingen en begeleiding tijdens projecten en coaching. En soms levert dat iets wel héél bijzonders op. Improvement engineer Mike van Rijn heeft zijn black belt training inmiddels afgerond. En zijn project is meer dan geslaagd!

In 2021 volgde Van Rijn een training via Maruna: “Ik was blij verrast door de interactieve en praktijkgerichte aard van de training en de fijne begeleiding tijdens het traject. Daarom ben ik verder gegaan met de Six Sigma black belt training en moest ik een project uitkiezen om mijn certificering af te ronden.”

Al snel wist Van Rijn waarmee hij aan de slag wilde. Bij MSD Animal Health in De Bilt worden vaccins voor kippen gemaakt. Deze afdeling van de farmaceut groeide hard door de stijgende klantvraag en een flinke druk op de kostprijs. Hoe zou Lean/Six Sigma kunnen helpen om hier weer balans in te krijgen?

Probleem definiëren

Van Rijn startte het project met het samenstellen van een projectteam vanuit verschillende afdelingen. Er waren collega’s vanuit het productieproces bij betrokken, maar ook procesontwerpers en ‘sponsors’; de site directeur zorgde ervoor dat er voldoende resources beschikbaar zijn.

In de Analyze fase van de DMAIC-methode (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) voerde het team processampling uit. Zo konden ze bepalen wat de kritische succesfactoren zijn tijdens de verschillende processtappen. Eén van de processen is het oogsten van de geïnfecteerde cellen en deze te verzamelen in ampullen voor de vaccins. Dat gebeurt door de vloeistof met de cellen te centrifugeren tot een geconcentreerd product. Van Rijn: “Wat bleek? Na het centrifugeren zat in het concentraat nog maar 70% van de oorspronkelijke hoeveelheid cellen. Dus 30% ging verloren! We gingen onderzoeken hoe dat kon.”

Draaien aan de knoppen met de DOE-methode

Nu was de centrifuge sinds de introductie in 2017 in De Bilt al een redelijke ‘black box’. Er was te weinig kennis over de instellingen van het apparaat om de uitkomst te beïnvloeden. Van Rijn en zijn team besloten meer kennis te vergaren over de centrifuge volgens de DOE (Design of Experiments)-methode. “Hiermee vergaar je zoveel mogelijk informatie over alle variabelen in een productieproces met zo min mogelijk testen. Dat doe je door aan meerdere knoppen tegelijk te draaien en zo steeds de instellingen van de centrifuge aan te passen”, vertelt Van Rijn.

Het team besprak welke variabelen ze mee wilden nemen in de test. Van Rijn: “Zoals verschillende snelheden van centrifugeren, de snelheid van het in de centrifuge toevoegen van de vloeistof en het eruit pompen en hoe vol we de centrifuge pompen.” Om zoveel mogelijk resultaten te behalen, moesten er meerdere batches worden gedraaid; een enorm arbeidsintensief en kostbaar proces.

Het belang van vertrouwen en samenwerken

Van  Rijn is daarom erg blij met het vertrouwen van de sponsors. “Bij de eerste twee batches waren de resultaten niet zo goed. Dan ben je gewoon twee batches kwijt en dat kost veel geld. Maar het management wilde door”, vertelt hij. Ook betekende het testen steeds veel voorbereiding voor de operators. Zelfs statistici werd gevraagd mee te denken; hoeveel samples moest het team uit het eindproduct halen en gekoeld opslaan?

Van Rijn is ook erg te spreken over de begeleiding door Maruna en de hulp bij de DOE-methode: “Ze waren aanwezig bij meerdere sessies. En ze hielpen ons bij waar we allemaal aan moesten denken bij het testen en met het interpreteren van de uitkomsten. Samen met Maruna hebben we geanalyseerd hoe we de centrifuge zo optimaal mogelijk konden instellen.”

Verwachte output- en omzetstijging

Uit de tweede testfase kwam een goed resultaat, met betrouwbare data. Het team kwam tot een model dat betrouwbaar en significant was en precies kan voorspellen hoe je de apparatuur moet instellen voor het beste resultaat. “Twee factoren bleken invloed te hebben op het resultaat: hoe vol we de centrifuge pompten en hoe snel we deze lieten ronddraaien”, vertelt Van Rijn. “Samen hebben we omstandigheden gecreëerd voor een optimaal resultaat. We weten nu per type product welk centrifugeprogramma het beste werkt.”

Van Rijn is trots op de teamprestatie en de inzichten die het heeft opgeleverd. “We gaan alles implementeren en dat kost veel tijd. Maar ik verwacht wél een outputstijging van zo’n 15% meer omzet, ondanks dat we minder geld en tijd nodig hebben.”

Sprong in het diepe

Voor Van Rijn was het hele project een enorme uitdaging: “De DOE-methode was voor mij een sprong in het diepe. Maruna speelde een cruciale rol in het succes van het project door hun pragmatische en specialistische begeleiding. Ik heb dingen gedaan die ik nooit eerder deed.”

Natuurlijk zijn de tools en kennis van Maruna belangrijk in dit soort trajecten, maar Van Rijn benoemd apart ook de communicatie richting management en het team. “De mensen van Maruna zijn open en eerlijk. Hun hands-on begeleiding zorgt echt voor een steun in de rug tijdens zo’n belangrijk project.”

Ontdek meer..