Lean- of Six Sigma-opleiding doen? | Maruna
aug 23

  Lean- of Six Sigma-opleiding doen?

  Deze blog voorkomt keuzestress vooraf en teleurstellingen achteraf

  Klanten helpen hun processen te verbeteren, dat is de missie van Maruna. Programma- en relatiemanager Judith Rook heeft daarbinnen haar eigen missie: onderzoeken hoe en waar de huidige trainingen nóg beter kunnen worden. Daarom heeft zij veel contact met cursisten. ‘Een opleiding doen kost tijd, energie en geld. Als dan halverwege blijkt dat een opleiding niet goed bij jou en je situatie past, is dat zonde!’

  Als je een opleiding wilt doen, heb je de keuze uit een woud van mogelijkheden. Geen wonder dat je door de bomen het bos niet ziet! Een opleiding vergt veel van jezelf én van je werkgever, en het is de bedoeling dat je er in de praktijk ook echt iets mee kunt. Het loont dus de moeite om van tevoren goed na te denken over de keuze van jouw opleiding. En het loont ook financieel, want er zit veel verschil in de kosten van de diverse aanbieders.

  Kies de juiste opleiding
  Om een gevolgde opleiding van nut te laten zijn, is het allereerst belangrijk dat deze goed in elkaar zit. Dus een opleiding die gestructureerd is opgebouwd, een koppeling met de praktijk heeft en de stof op verschillende manieren aanbiedt omdat iedereen nu eenmaal anders leert (klassikaal of via e-learning). Ook is van belang dat je goed en gedurende langere tijd gecoacht wordt, zowel op je werkplek (een-op-een-coaching) als tijdens een terugkomdag. Zo zorg je ervoor dat je jouw kennis bestendigt.

  Lean en Six Sigma zijn niet hetzelfde
  Wil je je bekwamen in het verbeteren van processen, houd dan in de gaten dat Lean en Six Sigma twee verschillende dingen zijn. Lean is een filosofie, een denkwijze, die je helpt om anders naar je processen te kijken en daarmee verspilling te voorkomen en quick wins te behalen. Six Sigma is een projectmanagementmethode waarbij je op basis van statistiek, en niet op basis van onderbuikgevoel, een probleem definieert in je bedrijf of in de keten en stapsgewijs toewerkt naar een oplossing. Beide methodes vullen elkaar aan; waar Lean ophoudt, is Six Sigma een waardevolle toevoeging.
  Als een opleider Lean en Six Sigma door elkaar haalt in de communicatie, of in het ergste geval een opleiding Lean Six Sigma Green Belt aanbiedt terwijl er geen statistiek aan te pas komt, is dat alvast een reden om snel verder te kijken.

  De opleidingen van Maruna zijn geaccrediteerd
  Van niet te onderschatten waarde is vooral dat de opleider geaccrediteerd is. Zo hebben de trainingen van Maruna een keurmerk omdat wij voldoen aan een raamwerk van eisen: LCS voor de Lean-trainingen en IASSC voor Six Sigma. Dit betekent dat Maruna traint volgens een erkend kader en individuele deelnemers mag certificeren. Daarmee voldoet je papiertje aan wereldwijde standaarden. En is niet alleen je huidige werkgever blij met de opleiding die je hebt gedaan, maar ook eventuele toekomstige werkgevers. Want als je diploma ondanks hard werk, veel tijd en veel geld toch geen blijvende waarde blijkt te hebben, is dat op z’n zachtst gezegd een gemiste kans.

  Ervaren trainers sluiten aan bij jouw praktijk
  Last but not least is het essentieel dat een opleider met de juiste trainers werkt. Lean Six Sigma kun je niet leren uit een boekje. Alleen een trainer met uitgebreide praktijkervaring in verschillende branches kan jou leren hoe het werkt in de praktijk, bij jou in de organisatie. De trainers van Maruna kunnen goed aansluiten bij de praktijk van alle deelnemers en zo de methode in de breedte en diepte uitleggen. Ook zorgen ze voor de juiste begeleiding. Die ruimte laat voor individueel contact, juist ook op momenten waarop jij als deelnemer het nodig hebt. Niet alleen de trainers zijn trouwens betrokken bij jouw opleiding, want de mensen bij ons op kantoor zorgen ervoor dat alles eromheen geregeld is.

  Maak een afgewogen keuze
  Deze blog geeft je tips om een afgewogen keuze te maken voor een opleiding, en argumenten waarmee je die keuze kunt onderbouwen. Download gratis de checklist met alle punten waar je op moet letten bij de keuze van een opleiding.

  Op naar je certificaat. Veel succes!

  Waar let jij op bij de keuze van een opleiding?

   

  Leave a reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.