Daily Management | Maruna
mrt 06

Daily Management

Remko Kruisbeek werkt al elf jaar als procesverbeteraar, Lean Six Sigma-trainer, coach en Master Black Belt bij Maruna. Hij studeerde technische bedrijfskunde. In zijn werk concentreert hij zich op processen, maar vooral de menskant vindt hij interessant. ‘Ik vind het leuk om mensen te zien groeien en ontwikkelen. Door de jaren heen heb ik het technische deel van processen verbeteren wel in de vingers gekregen, ik heb nu de ruimte om me op de mensen te focussen. En dan zie je zomaar een verlegen medewerker veranderen in een projectmanager. Ik vind het geweldig om daaraan een bijdrage te leveren.’

Continu verbeteren hoort bij Lean

Binnen organisaties houd ik me veel bezig met Daily Management. Daarmee bewaken we de performance van een bedrijf of een afdeling door dagelijks te monitoren hoe de zaken ervoor staan. Waren er de afgelopen 24 uur problemen of afwijkingen, of gaat alles nog volgens plan en hebben we de gewenste resultaten bereikt? Ook kijken we met Daily Management vooruit, naar de komende 24 uur: zijn er hobbels te verwachten, of hebben we alles wat we nodig hebben om volgens plan te werken? Daily Management – bewaken, detecteren en bijsturen ‒ leidt tot continu verbeteren. Elke dag een beetje beter, dat is Lean.

Voortgangsbewaking leidt tot inzicht

Voortgangsbewaking is nodig om inzicht te hebben. Je moet in control zijn om je klanten te beleveren. Daily Management maakt je dagelijks bewust van wat je gedaan hebt, en het verplicht je om vooruit te kijken: zijn we klaar voor de wedstrijd? Kunnen we de gewenste output realiseren en onze klanten blij maken? De meeste bedrijven zijn reactief. Die gaan pas monitoren als er iets aan de knikker is. Maar dan heb je je klant al teleurgesteld!

De overlegstructuur van Daily Management

Daily Management is een overlegstructuur, die werkt met zogenaamde ‘tiers’. De werkvloer overlegt elke ochtend als team over de komende dag, dat is de eerste tier. Zijn er problemen, dan neemt de ‘linking pin’ ze mee naar de tweede tier: het integrale productieteam waarin alle productieafdelingen samenkomen. Ook die laag bespreekt of de organisatie klaar is voor de komende dag. Als er binnen tier 2 iets naar boven komt wat de teams niet zelf op kunnen lossen, komt het terecht in tier 3, het MT van de organisatie, dat daarover beslissen kan. Bovenop deze escalatieladder staat een vierde tier: de projecten-tier, of de ‘continuous improvement tier’ dat verschillende beslissingen kan nemen. In de vijfde tier wordt maandelijks de performance van de organisatie besproken op strategisch niveau. De tier-structuur draagt bij aan continu verbeteren. Want telkens als een probleem gesignaleerd wordt, móet een verbeteractie volgen. Pas dan ben je klaar voor de wedstrijd.

Duidelijkheid, rust en structuur

Daily Management maakt op een low-tech manier inzichtelijk wat er gebeurt. Voor het team zelf, en ook voor anderen. Het whiteboard, dat het team zelf beheert, is daar heel behulpzaam bij. Onlangs verzuchtte een van mijn opdrachtgevers: ‘Hèhè, nu wordt eindelijk eens duidelijk voor de rest van de organisatie wat wij doen.’ Daarmee wordt ook duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Geen enkele actie valt tussen wal en schip, en dat geeft rust en structuur.

Als je Daily Management in wilt voeren, met als doel continu te verbeteren, hoef je het als organisatie niet alleen te doen. Want Maruna staat klaar om kennis over te dragen, je te faciliteren met tools en technieken, en je te coachen. Met als resultaat: een gedisciplineerde en gestructureerde overlegstructuur waarin problemen gesignaleerd, besproken en opgelost worden. Je bent, met andere woorden, in control, op een hoger kwaliteitsniveau en klaar voor de wedstrijd.

Ben jij eigenlijk al klaar voor de wedstrijd?

Wil je zelf eens ontdekken wat daily management kan betekenen voor jou organisatie? We hebben een korte leuke workshop waarin we je alles vertellen. Klik hier voor meer informatie.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.